2013. június 30., vasárnap

Az angyalokról



Az első, és legfontosabb, hogy ők teremtmények, Isten alkotásai, akik nem kicsi "istenek". Ez azt jelenti, hogy nem imádjuk őket, nem imádkozunk hozzájuk; hanem teremtménytársainkként számon tartjuk őket, és ismerjük szolgálatukat.
Másodszor azt kell tudnunk róluk, hogy szolgáló lelkek - innen van a nevük is: a görög angelosz szó azt jelenti küldött. Ők tehát valakinek a szolgálatában állnak, aki kiküldi őket, és feladattal bízza meg.
Kik tartoznak ide? Pszeudo Dionüsziosz Aeropagitész óegyházi szerző nyomán a három rendbe és kilenc karba sorolják őket: Az első rendbe tartoznak a Szeráfok, Kérubok, Trónusok. A második rendbe az Uralmak, Erősségek, Hatalmasságok. A harmadikba a Fejedelemségek, Főangyalok (Arkangyalok), és a többi angyal. A Szeráfok - nevük szerint Istenért égnek, izzanak. A Kérubok olyan áldó lények, akik Isten szentségét őrzik: az Éden Kert bejáratánál, a Szentek-szentjében, az Úr trónjánál... A Hatalmasságok közé leginkább a bukott szellemi teremtmények tartoznak, a sötétség képviselői, mint a Sátán. A többi angyali lénnyel számos helyén találkozunk a Szentírásnak, s mindig küldetést töltenek be...
A manapság divatos angyalkultusznak az Isten kijelentéséhez sok köze nincs. Nem csak tartalmában, de lelki hovatartozását illetően sem!
Dr Sándor Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése