2014. július 16., szerda

Dőlő templom?            Székelykeresztúron voltunk, ahol a falu csatornázása következtében dőlni kezdett a református templom tornya. A közösség mindent megtett templomának megmentése érdekében. Feltárások, kutatások, tanulmányok, betonozás, megerősítés – és rengeteg anyagi áldozat, az imádságról nem is beszélve. Hiszen a közeli házakat fenyegette a ledőlni készülő torony – de a veszély elhárult!
A Ceaușescu korszak román soviniszta falurombolási programjának részeként kiagyalt „víztározó építés” megvalósult részeként az elárasztott erdélyi Bözödújfalu 180 háza és négy temploma (római katolikus, görög katolikus, unitárius, székely szombatos) közül utoljára a római katolikus templom dőlt össze 2014. június 29-én.
S jön Indiából a híradás, amit már meg is szoktunk, hogy rendszeres a nemi erőszak, a katasztrófák sora, épületek összedőlése… Összedőlt egy szikh templom, s meghaltak a szomszédos házakban tartózkodó emberek, amelyekre az épület dőlt.
Van, aki meg tudja menteni templomát. Van, akitől elveszik erőszakos emberi kezek a templomot. Van, akitől az élő Isten veszi el bálványának templomát. S a katasztrófa mértéke és az esemény hír értéke is ennek megfelelő: ha nem hal meg senki – nem is hír; ha egy nép kiirtásának szimbóluma, ha nem is hal meg senki, akkor is hír, de csak a kiirtásra szántak között; ha több ember is meghal, akkor felkapja a világsajtó…
Számomra mégis az első a legfontosabb, a megmentett templom és a megmentett életek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése