2015. március 9., hétfő

Újakat



Megújulás emberi erőlködésből?

            Fájdalmas látni szenvedő párokat, akik próbálják megmenteni párkapcsolatukat, házasságukat saját erőből: új munkahellyel, új lakással, új élményekkel, új gyerekkel… A vége mégis az, hogy új anyós kell, új após kell; mert a régivel nem megy – s kiderül: új férj, új feleség kell, hogy működjön a kapcsolat…
            Ha lehet mondani, akkor talán még ennél is szívszorongatóbb látni, átélni az egyház megújulását saját erőből megoldani akarók próbálkozásait: új énekeskönyv, új liturgia, új fordítású alapművek, új hitvallás, új struktúrák, új vezetők, új irányok… Aztán egyre gyakrabban hallani: milyen könnyű lenne mindent megújítani, ha nem lennének emberek… S fél az ember még gondolni is arra, hogy az új hívek után mi jöhet még: új szentírás, új Krisztus, új Isten?
            Pedig hisszük, valljuk, hirdetjük: nekünk magunknak kell változnunk! Nekünk kell újjá lennünk, újjászületnünk bűnbánatban, megtérésben, böjtölésben, önmagunk megalázásában Isten előtt! Hiszen még saját magunkat sem tudjuk megújítani, ezt is a Szentlélek által Isten végzi el rajtunk! Ha szeretnél megújulást: térj meg! Ha zavar a másik ember bűne, akkor újjá kell születned! Ha akarod az egyház megújulását, még ma kezd el magadon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése