2014. május 12., hétfő

Egyházi iskolák – egyházi megítélése



A Reformátusok Lapja 2014. május 11-i számában keveset mutató, de sokatmondó összeállítás jelent meg „Elballagtak református középiskoláink végzős diákjai” címmel. Az, amit ott láthatunk, nagyon jól jellemzi az egyházi iskolák egyházi megítélését.
Nagy beharangozó a címlapon, kétoldalas képes beszámoló az újság középső oldalain, de csak azok kerülhettek be, akik közel vannak a tűzhöz, akik elég befolyásosak, akiknek jó kapcsolatai vannak… A kép egyáltalán nem teljes, de reprezentatív – a négy kerület egy-egy középiskolája belül – a címlapon Budapest. A képek is változatosak: van iskolai, bekerült egy templomi, meg egy utcai ballagás és van egy csoportkép is. Beszédesek a szerzők megnevezései: a Krónikás Vitéz álnév, mellett a fő-fő iskolaguru monogrammal: P. K. , mások névvel egyedül, vagy közösen…
A legárulkodóbb mégis a cím! Az egyházunknak középiskolái vannak, s annak vannak diákjai – akik csak így áttételesen kapcsolódnak a reformátussághoz. Nem „diákjaink”-ról olvasunk az egyház kapcsán, csak „középiskoláink”-ról! Kérdés, hogy ez valóban így van-e, vagy csak az egyházi megítélése ez az iskoláknak és diákjaiknak. Tény, hogy mindig többet vár az egyház, és a gyülekezet az iskolájától, mint amit kap. Jó lenne ezen változtatni… Segíteni a diákok egyházhoz, gyülekezethez tartozását!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése