Miért mutat be valaki áldozatot?
-
Valamit el akar
érni Istennél? Biztosítani akarja saját jólétét, a föld termését, munkája
hozamát? A pogány „adok, hogy adj” (Do,
ut des) alapelv működik itt is?
-
Eteti az Istent?
A teremtmény gondoskodik Teremtőjéről?
-
Vagy tudom, hogy
minden az Istené, s én megköszönöm Neki, hogy gondoskodik rólam?! Hálát adok az
Úr jóságáért, megemlékezem Róla.
Az Úr gondoskodik az övéiről. Rólad is! Te se felejts
el megemlékezni az Ő jóságáról. Az istenfélő ember ételáldozata ebből a hálából
fakad. Nem kívánja az Úr elvenni az egészet, csak az első zsengét, csak a legjavát
– ami méltó hozzá, és, ami emlékeztet minket arra, hogy kitől is kaptuk
mindezt! Nem is kell elégetni az egészet, hanem az áldozatra szántnak is csak
az emlékeztető részét, ami emlékezteti az Urat a mi hálánkra.
Kovász és méz, vagy gyümölcsszirup nélkül kell
felajánlani az ételáldozatot. Nem azért, mert az Úr allergiás rá; hanem semmi
romlandót nem lehet odavinni, csak romolhatatlant, mert az illik az
Örökkévalóhoz. Ezt erősíti az a kiegészítés, hogy sót lehet tenni az
ételáldozatra. Ezzel annak nem csak az ízét javították, és az értékét növelték;
hanem a tartósságát is. A só ugyanis tartósít, konzervál.
Ennek az áldozatnak a héber neve minchah – ételáldozat. A hozzávalók a liszt és az olaj – a kor
alapvető élelmiszerei. Az Úr szolgálatában álló papok javadalma jórészt ebből
az áldozatból adódott. A papoknak fontos volt, hogy a nép hálás legyen
Istennek, és saját javaiból, amivel az Úr a népről gondoskodott, megadja az
Úrnak és papjainak az Őket megillető részt.
Ezt az áldozatot rendszeresen mutatták be másfajta áldozatokkal együtt.
Az égő- és véres-áldozatoknak gyakori velejárója volt (4Móz 15,1-16).
Dr Sándor Balázs
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése