2013. november 4., hétfő

Az igazi szegénység



Szegénység Kelet-Afrikában. Éhező gyermekek Magyarországon. Elszegényedő devizahitelesek. Növekvő munkanélküliség és elhatalmasodó hajléktalan gondok...
A legnagyobb szegénység mégis a lelki szegénység! Amikor az ember nem tud, vagy nem akar lelkileg gazdagodni, és így elszegényedik. Félelmetes jele ennek a lelki igénytelenségnek az álvallások, jósdák elszaporodása és népszerűsödése. S általános jelenség lett, a "hiszek a magam módján" szlogennek megfelelően, hogy az ember azt hiszi, ő választ magának istenséget, és nem az Isten alkotja őt és visel rá gondot....  Annyira jóléti lett a társadalmunk, hogy már észre sem vesszük, hogy igazából nem a testi javak hiányoznak az életünkből, hanem a lelkiek, vagy egyszerűen csak azt gondoljuk, hogy vagyunk olyan gazdagok, hogy több istennek is áldozzunk, vagy válogassunk közöttük?
Számomra mégis a legmegdöbbentőbb az volt, amikor Cegléden az átvétel alatt lévő óvodába bementünk felkészíteni az óvó néniket és dajkákat, hogy mit vár tőlük az egyház, miben változik majd az óvoda élete szeptembertől, hogy fel tudjanak készülni, és ne csak a táblát cseréljük ki a bejárat mellett - a többség szívesen fogadott minket, hogy nem csak a tetővel és a falak festésével foglalkozik az új fenntartó nyáron, hanem velük is, de volt, akit ez felháborított. Elmondtuk ugyanis, hogy "Áldás, Békesség"-gel fogunk majd köszönni, evés előtt és után imádkozni fogunk. No, ez az egyik óvó nénit úgy felháborította, hogy ő márpedig soha nem fogja Istennek megköszönni az ételt, mert azt nem Isten adja, hanem a dajka néni hozza be. Én nem kívánom neki, hogy éhínséget éljen át, s a dajka néni hiába jöjjön be, s mégsem tud ennivalót hozni, vagy ő maga hiába erőlködjön, hogy családjának ételt tegyen az asztalára; de ha éhínség lesz, akkor ez fog történni: "Isten eltöri a kenyér botját", mert ez a hálátlan nép nem tudja megköszönni Istennek a mindennapi kenyeret. Azt hiszi az ő saját érdeme a kenyér, s természetes dolog, hogy ő megérdemli azt. (Ez az óvó néni ugyan nincs már ott az egyházi óvodában, de a várost telekürtölte, hogy az egyház milyen túlzott elvárásokat fogalmaz meg az új alkalmazottak felé...).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése