2013. november 28., csütörtök

Óvodások Heidelbergi Kátéja




Készülő új kötetemből - a Reformok, vagy reformáció -ból egy kis ízelítőt szeretnék adni. Lesznek benne reformáció korabeli hitvallások fordításai, felújításai, és a mai korra való átiratai (mint az Óvodások Heidelbergi Kátéja is); valamint ezekhez kapcsolódó tanulmányok. Megjelenése ez év végén, vagy a 2014. év elején várható.

1. Mi jelent számodra örök biztonságot?
Az, hogy mindenestől megváltó Jézusomé vagyok. Ő drága vérével fizetett bűneimért, hogy az ördögtől megszabadítson. Jézus úgy vigyáz rám, hogy még, ha egy hajszál leesik a fejemről, arról is tud. Az Úr Jézus mindent az én üdvösségemre használ fel. Szentlelkével a Mennyországba vezet engem. Szívemet pedig felkészíti arra, hogy neki szolgáljon.

2. Hogyan élhetsz boldogan ebben a biztonságban?
Úgy, ha megértem mennyire gonosz vagyok; és tudom, hogy Isten hogyan szabadít meg a gonoszságtól; s nem felejtem el, hogy ezt meg kell köszönnöm Neki.

3. Miből értheted meg, hogy gonosz vagy?
Isten törvényéből.

4. Mit kíván tőlünk Isten törvénye?
Jézus így foglalja össze: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Mt 22,37-39)

5. Tudjuk-e ezt teljesíteni?
Nem, mert hajlamosak vagyunk gyűlölni Istent és barátainkat. S Isten ezért nagyon haragszik ránk.

6. Hogy menekülhetünk meg Isten haragjától és nyerhetünk ismét kegyelmet?
Istent ki kell engesztelnünk. Magunktól viszont erre képtelenek vagyunk, és ebben még a szüleink sem tudnak nekünk segíteni – sőt sem ember, sem állat, sem angyal nem képes erre.

7. Ki hát a mi szabadítónk?
Az emberré lett Isten Fia: Jézus a mi Szabadítónk. Ő azért jött a Földre és halt meg a kereszten, hogy rajtunk segítsen.

8. Hogy lehet a miénk Krisztus szabadítása?
Krisztus Isten szeretetét, kegyelmét hozta el nekünk – ezt mi igaz hittel tudjuk elfogadni. Nem tudjuk megvásárolni, vagy kiérdemelni, ezt Ő nekünk ajándékba adja, csak el kell fogadnunk!

9. Mi az igaz hit?
A Biblia elfogadása és megismerése mindannak, amire minket a mi Hitvallásunk tanít. Valamint Isten ígéreteiben és szabadításában való bizalom Krisztus által.

10. Hogy szól a hitvallás?
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat. Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes, keresztyén anyaszentegyházat; a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

11. Hogy tudom meghálálni Isten szabadítását?
Teljesítem azt, amit Isten az Ő törvényében kér tőlem, és mindent megbeszélek vele imádságban.

12. Hogy szól Isten törvénye?
§       Első parancsolat: Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más istened rajtam kívül!
§       Második parancsolat: Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd, és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.
§       Harmadik parancsolat: Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét!
§       Negyedik parancsolat: Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon, se te, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálód, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. Mert hat nap alatt alkotta meg az Úr az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az Úr a nyugalom napját.
§       Ötödik parancsolat: Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!
§       Hatodik parancsolat: Ne ölj!
§       Hetedik parancsolat: Ne paráználkodj!
§       Nyolcadik parancsolat: Ne lopj!
§       Kilencedik parancsolat: Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!
§       Tízedik parancsolat: Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé! (2Móz 20,1-17)

13. Miért kell imádkozni?
Azért, mert ez fontos része Isten iránti hálánknak. Isten pedig csak azoknak adja szeretetét és Szentlelkét, akik ezt kérik Tőle, és ezt meg is köszönik Neki! Jézus ezért tanított meg minket imádkozni.

14. Melyik imát tanította Jézus?
„Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is; mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól; mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.” (Mt 6,9b-13.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése