2013. december 12., csütörtök

3Mózes 7.


A technikai leírás folytatódik a jóvátételi és a békeáldozat leírásával. Kiemeli a helyet, hogy ugyanott vágják le, mint az égőáldozatot, mert ez is „igen szent”! A vért körös-körül az oltárra kell önteni. Amit áldozatul be kell mutatni (3-4. vers):
- az egész kövérjét;
- a farkát; azt a kövérjét, amely a beleket takarja;
- a két veséjét a rajtuk levő kövérjével együtt, amely a vékonyánál van;
- a májon levő hártyát is a vesékkel együtt.
A folytatás szerint ugyanúgy, mint vétekáldozatnál: az áldozatot bemutató papé a többi része (6-7. vers). Aztán kitér a részletezésre, hogy melyik áldozat mely része kit illet meg (8-10. vers) – mert az Úr gondoskodik az övéiről.
A békeáldozatnál kitér mind a három fajtájára, mit és hogyan kell hálaadásként, mit önkéntes áldozatként, mit fogadalomból bemutatni… és mely része a papé (11-14. vers).
Az igazságot többször el kell mondani, mert a hazugságot is sokszor hallják az emberek (Goethe)! A helyes áldozat leírását többször meg kell ismételni, mert annak kell rögzülnie, hogy minden rossz gyakorlat azonnal szembetűnő legyen! A pénzhamisítók leleplezésénél sem az a legnagyobb segítség, ha láttunk már hamis pénzt, hanem ha ismerjük az igazit!
Majd étkezési rendelkezések következnek az áldozattal kapcsolatosan a nép számára is:
-   A békeáldozat húsát bemutatásának napján egyék meg, a véres áldozat húsát megehetik másnap is, de harmadnap már nem (15-18. vers)!
-   Nem lehet megenni azt a húst, amely hozzáér valami tisztátalanhoz (19. vers).
-   Mindenki ehet a húsból, aki kultikusan tisztának számít, de tisztátalan nem (20-21. vers).
-   Áldozati állatok kövérjét nem fogyaszthatja a nép (23. 25. vers).
-   Elhullott, vagy széttépett állat kövérje bármire felhasználható, de nem lehet megenni (24. vers).
-   A vért sem szabad megenni (26-27. vers).
-   Az elfogyasztható áldozatokból a papé a szegy és a jobb comb (30-36. vers)!
Részletes leírás van tehát arról, mi az Úré, mi a papoké, és mi a népé egy-egy áldozatból. Az áldozat közösségteremtő ereje már a leírásokat is átjárja. Az Úrnak ezért nem mindegy, hogy ki, mit, hogyan, mikor és miért mutat be áldozatul – mindennek jelentősége van. A közösséghez viszont hozzátartozik az, hogy mindenki tiszteletben tartja a határokat, nem lépve át azokat! Nem csak az ószövetségi nép számára, hanem Krisztus áldozatára nézve is fontos ez! Közösségünk van egymással és az Úrral, de nem közelíthetünk tisztátalanul az Úrhoz, és nem vehetjük el sem a másik ember feladatát, sem az ő jussát abból. Arról nem is beszélve, hogy Krisztus áldozatát semmivel nem tudjuk helyettesíteni!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése