2014. március 17., hétfő

3Mózes 13.



Poklosság? Lepra? Mi ez tulajdonképpen? Az biztos, hogy bőrbetegség, fertőző – s mint ilyen kultikusan tisztátalanná tesz, ezért az ilyen beteget elkülönítették. De hogy pontosan melyik betegségről van szó, az még a szakembereknek is találgatásra ad okot. A 13. fejezet második verse jellemző indítását adja a leírásnak: „Ha egy embernek a bőrén daganat, var, vagy fehér folt támad, és poklos kiütés lesz belőle a bőrén…” – négy bőrelváltozás, ami számos bőrbajnak lehet a tünete. A legegyszerűbb megoldás, amit az Ószövetség görög fordítása a Septuaginta alkalmazott – korának leggyakoribb fertőző bőrbetegségét alapul véve – a lepra lenne. Viszont orvostörténetileg jól dokumentált a lepra Kr. e. 6. századi feltűnése Indiában és elterjedése Nagy Sándor indiai kalandja után nyugat felé, így a Szentföldön is.
Akinek ilyen tünetei voltak, annak a paphoz kellett mennie, mert ő dönthetett a sorsáról: ha fertőző, akkor el kellett különíteni, ha nem volt fertőző, akkor visszatérhetett a közösségbe – nem csak a polgári közösségbe (család, munka…), hanem a kultuszi közösségbe (áldozatok, istentiszteletek, ünnepek…) is. Az Úr a papnak adott útmutatást az ilyen betegségek megkülönböztetésére, s mint tudjuk ezt Jézus is elismerte, mert a meggyógyult leprásokat a papokhoz küldte (Lk 17,14). 
A fertőző betegségekben szenvedőket ma is elkülönítik, hogy ne fertőzzenek meg másokat. Ma viszont orvosok döntenek erről, mert nekik vannak erre vonatkozó ismereteik. Csakhogy van a léleknek is poklossága! Amikor az istentelenséget terjeszti az ember. Az ilyeneket viszont senki el nem különíti. Nekünk, keresztyéneknek érdemes odafigyelnünk arra, hogy a lelki egészségünket meg tudjuk őrizni egy ilyen lelki betegségeket terjesztő korban. S a kórokozókat, és azok terjesztőit felismerjük és kerüljük! A modern reklámok nagy része ilyen. Gondoljunk az „ekkora fukar leszel” szlogenre, s mellékhatására a 2004. december 5-én tartott Népszavazáson a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról. S akkor még nem beszéltünk az egoizmusra, a vágy felkeltésére irányuló reklámokról… 
A ruhák és ruhafélék „poklossága”, ami leginkább a vászon és a bőr bepenészedését jelenthette – nem lehetett elkülönítéssel „gyógyítani”, vagy várni sorsának jobbra fordulását. Ha poklosság jelentkezett rajta, el kellett égetni! A poklos embert nem kövezték meg, hanem várták gyógyulását, az Úr hátha megkönyörül rajta, de a ruhára ez nem érvényes! Pedig abban az időben nem volt olyan olcsó dolog a ruházat – mégis az egészség védelmében megsemmisítették. Mi úgy tudunk ragaszkodni dolgainkhoz, nem csak azokhoz, amelyek a testünk egészségét rontják, hanem még azokhoz is, amelyek a lelki egészségünket pusztítják! Ha már valami szenvedélybetegséggé válik, talán észrevesszük: alkohol, cigaretta, drogok, munka, TV, számítógép, szerencsejáték… De tudunk-e, akarunk-e tőlük szabadulni. Vagy még böjt idején, átmenetileg sem bírjuk nélkülözni ezeket a dolgokat, mert Istennél is fontosabbá váltak! S itt van a lényeg! Ha az Úrtól eltávolít – tisztátalanná tesz, meg kell tőle szabadulni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése