2014. június 24., kedd

3Mózes 21.



Papi tisztség következményei. Ha valaki az Úr közelében él, szolgál, akkor az Úrhoz méltónak kell lennie. Ebben a fejezetben a papi tisztaság, erkölcsösség és szentség kérdését az élet három területén állítja középpontba az Úr: a halál, a házasság és a születés sorrendjében. Mi, ma élő keresztyének, akik szintén az Úr közelében szeretünk élni és szolgálni meg kell, hogy értsük, a mi Urunk akarata nem változott – ha a külsőségek, az apróságok, a mindennapi megvalósulás más is; de a lényeg ugyanaz! Méltónak kell lennünk az Úrhoz!
Először azt kell fontolóra vennünk, hogy ami a népnek meg van tiltva, az a papoknak sincs megengedve! S ahogy a papoknak sincsenek kiváltságaik, előjogaik Istennel szemben – ugyanúgy nekünk sem lehetnek! Amit Isten elvár a világi emberektől, ugyanazt minimum szinten elvárja tőlünk is – sőt még többet is!
Azt látjuk ugyanis, hogy ahogy nő a feladat, a felelősség a tisztséggel, úgy nem csak a hatalom és a járandóság nő, hanem az elvárások is szigorodnak! Más vonatkozik az egyszerű hívőre, más a lévitára, más egy papra, s teljesen más a főpapra; akár halálesetről, akár házasságról van szó. Aki az Úr szolgálatában áll, minél többet bíz rá az Úr, annál többet is vár el! A főpap teljesen az Úré: nem mehet be halotthoz, nem vehet feleségül akárkit, s a szent helyen kell laknia – közösségben él az Úrral! Vállalunk-e áldozatot az Úr szolgálatáért? Odaszánjuk-e magunkat teljesen az Úrnak? Az Övé vagy – átengedted neki az életedet?
Itt is arról olvasunk, hogy mindennek azért kell így lennie, mert a papok „Istenük kenyerét, a tűzáldozatot mutatják be”! Nem ők táplálják az Istent, hanem a kenyérből az Istennek járó részt ők mutatják be! Nincs ez másként ma sem… Az istentelenek nem törődnek azzal, hogy mi az, ami az Úrnak jár; de a hívők igen! Ők adják meg Istennek azt, ami az Istené ebben a modern világban! Ezért kell sokkal különbnek lennie egy hívő ember életének, mint a hitetlennek. S ezért az Isten háza népén kezdődik az ítélet, nem pedig a pogányokon!
Kiemelten fontos a házasság, a szent élet, mert szükség van szent gyermekekre – hiszen Izraelben öröklődött a papi hívatás! Ha szeretnénk, hogy a gyermekeink ott legyenek az Isten Országában, akkor nekünk szent életet kell élnünk, hogy megszenteljük őket!
A születéssel kapcsolatban fontos, ha testi fogyatékos – fel kell nevelni a papi család gyermekeit is. Nincs Taigetosz, nincs eugenetika – csak az isteni irgalom! Még a papoknak járó legszentebb ételeket is fogyaszthatja! De nem mutathat be áldozatot! Hibátlan áldozati állat, tökéletes hely, Istenhez méltó szertartás – hibátlannak kell lennie a papnak is… Még sem az, mert bűnös ember! Egyedül Krisztus az egyetlen tökéletes pap! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése