2014. április 19., szombat

„Elvégeztetett” (Jn 19,30)



Végigjárva a szenvedés útját, a kereszt magasságából visszatekintve Jézus azt mondja: „Elvégeztetett”. Nem kérdezi, hogy szerintetek sikerült elvégezni? Sőt nem is azt mondja, hogy elvégeztem! Hiszen az Atyával közösségben van most is, s ott van a Szentlélek ereje. Ő csak tényként megállapítja: az isteni oldalról az ember megváltásáért minden elvégeztetett! A megváltás csodálatos műve ezzel kész. Nem volt hiába az Ő élete, és nincs hiába a halála sem – betöltötte küldetését.
Az ember ehhez semmit nem tud hozzátenni: sem cselekedeteivel, sem szavaival, sem megtérésével – ezt az ember csak hittel elfogadni tudja. A megváltás mindenkiért végbement, mégis csak azok menekülnek meg általa, akik ezt hittel megragadják. Nagy kísértése az embernek az is, hogy a Krisztus kereszthalálából elvegyen: azt gondolva, hogy az nem tett teljesen eleget az ő bűnéért. Ilyenkor jönnek mások „fölös jócselekedetei”, vagy a „tisztítótűzben” önmagáért eleget tévő ember képe. De ezeket Krisztus egyetlen szóval visszautasítja, mert azt mondja „Elvégeztetett”. Ami a mi megváltásunkra szükséges volt, az elvégeztetett. Fogadjuk ezt el Őtőle, aki majd az utolsó ítéletnél ezt el fogja dönteni!
Az ott állók hallják Jézus szavát, hiszen az evangélista is hallja. De mit értenek belőle? Elvégeztetett a főpapok gonosz terve? Céljához ért Róma minden potenciális ellenlábast megsemmisítő politikája? Megsemmisült a hamis próféta, vége a hamis Messiásnak? Mit gondolhattak ebből az egy szóból az ott állók? Sejtették, hogy az Ő megváltásukról van? Te hogy érted Jézusnak ezt a mondatát? A te életed átformálja ez az egyetlen szó?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése