2016. március 17., csütörtök

A Gyermek

Legdrágább kincsünk a gyermek! Megvehetetlenül drága, ha szervenként akarná valaki megvásárolni és összerakni... megfizethetetlen! Az óvodák és iskolák is a gyermekekért küzdenek, mert a jelenlegi finanszírozás a gyermeklétszámtól függ. Ne értékeljük le, ne infláljuk el; becsüljük meg gyermekünket!
Dicséret az őrzőknek! A szülők, nagyszülők, testvérek, rokonok, tanítók, tanárok és lelkipásztorok - ők azok, akik fejlesztik a gyermeket, mert foglalkoznak vele. Azután, hogy a gyermek egy éves korában megtanult járni, majd beszélni - hatéves kora után fejlődik megint egy látványosat: megtanul írni, olvasni, számolni. Olyan alap dolgokat, amelyek később, minden mérésnél, értékelésnél számítanak - olyanokat tanulnak meg a gyermekek ebben a korban. Segítsük őket ebben, hogy később ne legyen vele problémájuk! A Ceglédi Református Iskola fenntartója a 2011. évi Pedagógus Napon feladatként adta a tanítóknak, tanároknak, hogy dicsérjék a gyermeket és a szülőt - ehhez segítségként a Köszönet 100 száz szavát mindenki megkapta. Használják a pedagógusok - köszönet érte! A dicséret felértékeli a gyermeket!
Imádkozzunk a gyermekeinkért! Egy idő után már késő lesz bánkódni, nem tudunk segíteni gyermekeinknek. Most kell megtennünk értük mindent. A mi képességeink, lehetőségeink végesek, de Isten tud segíteni. Most még kérhetjük Őt is, hogy segítsen! Később már csak sírni tudunk odamenni elé: amikor átok lesz az áldásból.

Célt tudunk neki mutatni, hogy ne legyen hiábavaló és céltalan az életük. Meg tudjuk nekik bocsátani a hibáikat, bűneiket, hogy tovább tudjanak menni. Saját példánkon keresztül értékeket adhatunk át: ha el tudjuk mondani, én is így tanultam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése